Skulpturstopp

Skulpturer på Østlandet av internasjonalt anerkjente kunstnere. Se alle skulpturene Se alle skulpturene

The Gran Boathouse (2010)

The Gran Boathouse er et kunstverk av den internasjonalt anerkjente og prisbelønte samtidskunstneren Rachel Whiteread. 

Rachel Whiteread (f. 1963)

Whiteread er en av Storbritannias ledende samtidskunstnere. I 1993 vant hun, som første kvinne, den prestisjetunge Turner-prisen. Hun regnes blant de såkalte Young British Artists, en kunstnergruppe med blant andre Damien Hirst og Tracey Emin, som begynte å stille ut sammen i London i 1988. Rachel Whitereads skulpturer er ofte avstøpninger av hverdagsgjenstander. Typisk for skulpturene er det "negative rommet". The Gran Boathouse er hennes første verk i Norge.

Plasseringen

Gran kommune ligger i søndre delen av Oppland, på begge sider av Randsfjorden og er den største av hadelandskommunene. 

Da Rachel Whiteread fikk forespørselen om å lage en skulptur i Gran kommune hadde hun en stund hatt en idé om å jobbe med mindre hus på mer avsideliggende steder. Røykenviken i Gran var akkurat et slikt rolig sted hun hadde sett etter. Båthuset og innsiden av det hadde alle de kvalitetene hun ønsket. Det representerer historien i Gran. Nå tar skulpturen vare på noe som ellers ville blitt borte. 

Skulpturen

Lengst nede i vannkanten i Røykenvik på Hadeland står The Gran Boathouse. På avstand kan det se ut som et hvilket som helst båthus, men går man nærmere oppdager man noe helt annet. Et massivt kunstverk i betong. Verket er en avstøpning av tomrommet i et gammelt båthus. Whiteread snur innsiden av båthuset ut, og på denne måten fryser hun øyeblikket. Slik vil hun lære oss å reflektere på en ny måte om hva vi ser rundt oss.   

- Jeg har mumifisert luften i rommet i båthuset, sier Rachel Whiteread selv om ideen bak prosjektet. 

- Jeg ønsket å lage den "sjenerte skulpturen". En skulptur som skulle få stå der fredelig og verdig. Båthuset og innsiden av det hadde alle de kvalitetene hun ønsket. Det representerer historien på stedet. Nå tar skulpturen vare på noe som ellers ville blitt borte. 

Whiteread er kjent for sine skulpturer, som gjerne er avstøpninger av hverdagsgjenstander. Alt fra badekar, esker og skap til mer monumentale gjenstander som oppholdsrom og bygninger. Karakteristisk for arbeidene er det "negative rommet". Verket er ikke en avstøpning av en gjenstand, men av det tomme rommet inne i eller under gjenstanden.

Oppgaver

Disse oppgavene kan du gjøre når du besøker skulpturen. Oppgavene passer for alle, men er spesielt rettet mot barn. 

For å svare på spørsmålene må du utforske skulpturen og bruke fantasien og sansene dine. Det finnes ingen riktige eller gale svar. Snakk med de du er sammen med, og se om dere er enige.

  1. Se nøye på skulpturen.
  2. Skulpturen er en avstøpning av tomrommet i et gammelt båthus. 
  3. Ser du tomrommet i båthuset, eller ser du båthuset?
  4. Hvordan tror du det gamle båthuset så ut?
  5. Hvorfor er skulpturen plassert i vannkanten, tror du?
  6. Ta bilde av det du liker best med skulpturen.

Del gjerne bildene på Instagram eller Facebook med #skulpturstopp

Bilder

Foto: Sverre Chr. Jarild
Foto: Sverre Chr. Jarild

Fra avdukingen 25. oktober 2010

Foto: Sverre Chr. Jarild
Foto: André Løyning

Rachel Whiteread. Fra avdukingen 25. oktober 2010

Foto: Sverre Chr. Jarild
Foto: André Løyning
Foto: André Løyning