Skulpturstopp

Skulpturer på Østlandet av internasjonalt anerkjente kunstnere. Se alle skulpturene Se alle skulpturene

Allium (2014)

Skulpturen av Sverre Wyller er plassert i et åpent landskap i Østre Toten. Allium betyr løk og skulpturens form er inspirert av jordbruket på stedet.

Sverre Wyller (f. 1953)

Sverre Wyller er en norsk kunstner som jobber med maleri og skulptur. Han er utdannet ved Arkitekthøgskolen og Statens Kunstakademi i Oslo, og Kunsthøyskolen i Berlin.  

Wyller har laget flere offentlige verk, deriblant skulpturen Miramichi # 19 som står utenfor Vigeland-museet i Oslo. Typisk for Wyllers skulpturer er det abstrakte og organiske uttrykket. Med kraftige stålbjelker som vrir og vrenger på seg minner skulpturene ofte om levende vesener. 

Plasseringen

Østre Toten i Oppland fylke er en av landets største jordbrukskommuner, og er særlig kjent for produksjon av poteter og løk. Også industri er tydelig til stede i kommunen. 

Allium er forankret i Østre Toten gjennom Wyllers bruk av gjenbrukt stål fra AS Oppland Metall. Skulpturen er dessuten produsert på Kai Grans stålverksted på Kolbu, og med sin løklignende form tar Allium opp i seg Østre Totens status som jordbrukskommune og løkprodusent.

– Jeg ønsket en plassering som var i kontakt med Mjøsa og landskapsrommet rundt. I tillegg var det avgjørende at det fantes en lokal kilde for materialene til prosjektet. 

Peder Balke-senteret galleri og kultursenter ligger like ved skulpturen.

Skulpturen

Allium er plassert over en grusvei som leder opp mot Billerud gård, med utsyn over Mjøsa. Med én del på hver side av veien, inntar den rollen som en portal opp til den gamle embedsmannsgården med veggmalerier av Peder Balke. Skulpturen er 15 meter høy og er laget av gjenbrukt stål.  Den er lakkert i en lys blå farge som Wyller har brukt på flere av sine skulpturer.

Allium (latin) betyr løk, og skulpturens form er inspirert av jordbruket i Østre Toten. Skulpturen er formet som en strektegning av en løk, og ligger i landskapet som en løk på et fat i et klassisk stilleben. Portalen er stilt diagonalt over grusveien, slik at skulpturens største volum er godt synlig fra fylkesveien ovenfor. Lokalt har skulpturen fått tilnavnet «Lauken» og har inntatt rollen som identitetssymbol i nærområdet.

Brukte materialer er viktig for Wyller fordi materialets historie gir kunstverket mening.

–  Stålet har vært brukt, det har blitt degradert, nå er det gjenreist og får på nytt en betydning og status. Stålet som har vært brukt før, bærer preg av det. Men formen er ny – og dermed meningen.

Oppgaver

Disse oppgavene kan du gjøre når du besøker skulpturen. Oppgavene passer for alle, men er spesielt rettet mot barn. 

For å svare på spørsmålene må du utforske skulpturen og bruke fantasien og sansene dine. Det finnes ingen riktige eller gale svar. Snakk med de du er sammen med, og se om dere er enige.

  1. Se nøye på skulpturen. 
  2. Kan du se hva skulpturen er laget av?

  3. Hvorfor tror du kunstneren liker å bruke gamle materialer som er hentet fra området der skulpturen er plassert?

  4. Hva synes du den ser ut som?

  5. Ta bilde av det du liker best med skulpturen. 

Del gjerne bildene på Instagram eller Facebook med #skulpturstopp

Bilder

Foto: Sverre Christian Jarild
Foto: Sverre Christian Jarild
Foto: Sverre Christian Jarild
Foto: Kristine K. Wessel