Skulpturstopp

Skulpturer på Østlandet av internasjonalt anerkjente kunstnere. Se alle skulpturene Se alle skulpturene

FLOKK (2011)

FLOKK består av 21 lange, smale figurer støpt i bronse, med glassøyne. Kunstneren bak verket er Gitte Dæhlin. 

Gitte Dæhlin (1956-2012)

Dæhlin var en norsk kunstner. Hun var bosatt i Mexico i flere perioder fra 1978 til 2012. Inspirert av den indianske urbefolkningen laget hun byster, skulpturer og hoder i organiske materialer, for eksempel kokte palmeblader blandet med lim, papir og kalk. Dæhlin arbeidet også med tegning og maleri.

Dæhlin døde 2. desember 2012, bare 56 år gammel. Sparebankstiftelsen DNB er dypt takknemlige for å ha fått mulighet til å arbeide sammen med denne særpregede kunstneren.

www.gittedaehlin.com

Plasseringen

Sør-Fron kommune ligger i Oppland fylke. Kommunen brer seg ut på begge sider av Gudbrandsdalen, fra Rondane i øst til Valdres i vest. 

Landskapet i Sør-Fron står i kontrast til Mexico, hvor skulpturene er laget. Likevel finnes det mange fellestrekk i både omliggende fjell og visse kulturelle likheter, som sang og myter, mener Gitte Dæhlin. Hun er fornøyd med figurenes plassering i Gudbrandsdalen. 

Skulpturen

På en åpen plass ved middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron kommune står 21 smale skikkelser støpt i bronse og skuer utover Gudbrandsdalslågen. Besøkende som tar avstikkeren fra E6 forventer kanskje først og fremst å møte en flokk beitende sauer, i stedet er det første de ser en flokk langstrakte grasiøse kropper. 

Figurene har glassøyne, er relativt like, men samtidig helt ulike. De er en gruppe og hver især er én. Dæhlin håper figuene vil appelere til undring og sette i gang tankeprosesser hos betrakteren. 

- Kunst som vises på en ukonvensjonell måte og på overraskende steder, gjør at man ikke bare ser kunsten med nye øyne, men også ser omgivelsene med et nytt blikk, sier Dæhlin. 

Dæhlin er kjent for å lage skulpturer som er rike på koloristiske og stofflige effekter, uttrykksfulle og tankevekkede. FLOKK ble laget i Mexico. Først ble det sveiset en armering til hver av skulpturene. Deretter ble de moddelert i blant annet leire. Det ble så laget voksavstøpning, og fra den ble skulpturene støpt i bronse. Så gikk ferden til Sør-Fron der de er montert ned i grunnen og nå skuer ut over kulturlandskapet og Gudbrandsdalslågen. 

Oppgaver

Disse oppgavene kan du gjøre når du besøker skulpturen. Oppgavene passer for alle, men er spesielt rettet mot barn. 

For å svare på spørsmålene må du utforske skulpturene og bruke fantasien og sansene dine. Det finnes ingen riktige eller gale svar. Snakk med de du er sammen med, og se om dere er enige.

  1. Se nøye på skulpturene. 
  2. Hva ser du på skulpturene?
  3. Er de dyr eller mennesker, tror du? 
  4. Hvorfor blir de tilsammen en flokk?
  5. Ta bilde av det du liker best med skulpturene. 

Del gjerne bildene på Instagram eller Facebook med #skulpturstopp

Oppgavene er laget med innspill fra Lillehammer Kunstmuseum.

Bilder

Foto: Tila Rodriguez Past
Foto: Marcus Christensen
Foto: Marcus Christensen
Foto: Tila Rodriguez Past
Foto: Marcus Christensen
Foto: Tila Rodriguez Past