BROKEN THRONES (2020)

Europeiske 1800talls-paviljonger møter moderne materialer i Camilla Løws skulptur ved det populære friluftsområdet Nordbytjernet i Ullensaker kommune. Kunstneren håper folk på stedet vil føle eierskap til skulpturen, og bruke den slik de selv ønsker.
 

SKULPTUREN

– Før jeg bestemte meg for utformingen av skulpturen, tok jeg mange turer til Nordbytjernet for å bli kjent med stedet, forteller Camilla Løw.

– Det ble tydelig at dette er et område som veldig mange er glad i og som brukes året rundt. Jeg visste tidlig at jeg ville lage en skulptur som ikke bare kan betraktes på avstand, men som folk også kan bruke fysisk. De parklignende omgivelsene gjorde at jeg fikk lyst til å lage noe som minner om en klassisk paviljong – slike som var populære i europeiske hageanlegg og parker på 1800-tallet og som ble brukt både som dekorasjon og til festlig adspredelse. Jeg er veldig interessert i engelske «follies», hvor idealet var at paviljongen skulle se litt ruin-aktig ut og gjerne minne om arkitektur fra andre historiske epoker, som romerske templer. På samme måte hadde jeg lyst til å lage noe som kan lede tankene til noe gammelt – en slags ruin – men i moderne materialer som spraylakkert aluminium i grønt og hvitt, og keramiske fliser med innslag av speilblankt stål. Skulpturen reflekterer omgivelsene med sine blanke vann og høyreiste bjørketrær. 

– Like viktig som at et kunstverk i det offentlig rom er spennende å se på, er at kunsten gjør at man ser omgivelsene med et nytt blikk. Jeg håper skulpturen kan bidra til å skape undring – og kanskje åpne opp for en mer poetisk lesning av landskapet rundt? 

– Uansett håper jeg de som bruker området vil føle eierskap til skulpturen og ta den i bruk på den måten de ønsker, enten det er for å beundre utsikten, leke, sole seg, ha piknik eller gå på ski mellom søylene. Skulpturen kan også brukes som scene for konserter og andre tilstelninger.

Camilla Løw forteller om Broken Thrones.

Se video i større format

CAMILLA LØW (f. 1976)

Camilla Løw er en norsk kunstner utdannet i Glasgow i Skottland. Hun lager skulpturene sine i tett dialog med stedet der de skal plasseres, enten det er inne i et gallerirom eller utendørs på et offentlig sted. Ofte bruker hun materialer som forbindes med arkitektur og design, som betong, metall-elementer, spraylakk og pleksiglass i sterke, klare farger. Arbeidene er abstrakte og kan gi assosiasjoner til modernistisk skulptur og amerikansk minimalisme. Formene oppstår også fra et mer konkret og personlige utgangspunkt, hver skulptur fremstår med sin unike identitet.

Løw er opptatt av at publikum skal føle eierskap til kunstverkene hun lager for det offentlige rom, og ofte innbyr verkene til å bli tatt i bruk.

– Et eksempel er de to skulpturene Neon Winter og Social Geometry som jeg produserte til Henie Onstad Kunstsenters skulpturpark i 2012, forteller Løw. – De er laget for å kunne klatres og sittes på, og jeg synes det er flott at folk faktisk gjør det.

Camilla Løw har stilt ut, og er kjøpt inn, av museer og gallerier i Norge og internasjonalt. Hun har blant annet hatt separatutstilling ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og har laget en rekke verk for offentlige rom.

 
Camilla LøwFoto: Carsten Aniksdal

Camilla Løw

Foto: Carsten Aniksdal

 
 

Broken Thrones sett fra luften.

Se video i større format

 

PLASSERINGEN

Ullensaker med administrasjonssenteret Jessheim er en av de raskest voksende kommunene i Norge, og med Camilla Løws monumentale skulptur får området sitt første offentlig tilgjengelige kunstverk i en slik skala. 

Nordbytjernet og grøntområdene rundt er det viktigste rekreasjonsområdet i Ullensaker. Tjernet er omgitt av både store parkområder og variert natur, med et rikt fugleliv og flere rødlistede arter. Store deler av området er regulert som landskapsvernområde på grunn av det spesielle geologiske fenomenet grytehullssjøer, som Nordbytjernet er et eksempel på. Opparbeidede turstier og tråkk rundt tjernet gir gode turmuligheter året rundt.

Camilla Løws skulptur har fått sin plass i den slake skråningen ned mot vannet fra den såkalte «Sukkertoppen», og kommer til syne når man runder svingen fra stedets offentlige badestrand. 

 

Skulpturstopp er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB til kommuner på Østlandet.

Les mer om Skulpturstopp.

Kontakt oss:
post@skulpturstopp.no

Personvernerklæring
Opphavsrett/BONO