I MIN TRO, I MITT HÅP, I MIN KJÆRLIGHET (2018)

På Phønixbrygga i Fredrikstad står tre monumentale ungpikehoder i støpejern. Skulpturene er laget av Jaume Plensa.
 

SKULPTUREN

På Phønixbrygga i Fredrikstad står tre hoder i støpejern. Øynene er lukket. Det monumentale i de ca 4 meter høye skulpturene kontrasterer det fredfulle, innadvendte uttrykket hos de unge kvinnene som er portrettert. Måten hodene er strukket vertikalt på gir uttrykkene i fjesene et flytende og spirituelt preg.

Plensas hoder er modellert etter virkelige mennesker. Formene er bearbeidet digitalt og deretter produsert i støpejern, spesielt utformet for Phønixbrygga.

Kunstneren forteller at han lenge har vært opptatt av Ibsen, og at det er et sitat fra “Peer Gynt” som har inspirert ham til det tredelte verket i Fredrikstad. 

– Når Peer returnerer fra sin reise hvor han på mange måter har feilet som menneske, spør han Solveig hvor “hans hele, egentlige selv” har vært den tiden han har vært borte. Da svarer Solveig: “I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet.” Med disse ordene forløses Peer Gynt. Det er et sterkt budskap, og jeg har lenge ønsket å gjøre et arbeid med utgangspunkt i Solveig. Det passet fint å gjøre det som mitt første prosjekt i Norge.

– Men selv om dette er min motivasjon for verket, er det ikke nødvendig at publikum kjenner historien, legger han til. – Enhver som møter kunsten er selvsagt fri til å tolke den på sin måte.

JAUME PLENSA (f. 1955)

Jaume Plensa er født og arbeider i Barcelona. Han jobber i ulike medier og materialer, og har oppført offentlige kunstverk i byer over hele verden. Plensa har etter hvert blitt mest kjent for sine skulpturer av store kvinnehoder. Han har i mange år jobbet med ideen om det feminine - som ikke nødvendigvis handler om kvinner, men like gjerne om verdier og en holdning til livet.

Kjente verk er blant annet det skulpturelle videoverket “Crown Fountain” (2004) i Chicagos Millennium Park, og “Dream” (2009), et 20 meter høyt hode i hvit dolomitt satt opp i et tidligere gruvesamfunn utenfor Liverpool.

 
Jaume Plensa   Foto: André Løyning

Jaume Plensa

Foto: André Løyning

 
 
 

PLASSERINGEN

Fredrikstad ligger i Østfold fylke ved utløpet av Glomma. Den strategiske plasseringen ved vannet har gitt byen en viktig rolle både militært og økonomisk gjennom historien. 
På grunn av vannets betydning for byen ønsket Plensa en plassering ved elva for sitt verk. Phønixbrygga er et åpent sted der skulpturene kommer gradvis til syne både for folk som kommer gående, og for folk i båt. Veiareal og parkeringsplasser som lå der tidligere har blitt innlemmet i den eksisterende Biblioteksparken, slik at området ble oppgradert samtidig med at skulpturene kom på plass. For Plensa er det viktig at kunst som plasseres i det offentlige rommet bidrar til å skape gode møtesteder for folk, og at publikum får mulighet til å komme tett på verket.

 

Skulpturstopp er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB til kommuner på Østlandet.

Se alle skulpturene
Les mer om Skulpturstopp

Kontakt oss:
post@skulpturstopp.no